zaterdag 25 februari 2012

Geen foto's!

Mijn brave telefoontoestel is zoo modern dat ik er bijvoorbeeld dit blog mee kan onderhouden. Ik tiep dit berichtje met twee duimen, iets wat ik trouwens steeds beter kan. Helaas echter, en vandaag is dat nog veel helazer, is de mogelijkheid om ook plaatjes direct uit het telefoontje op het internet te slingeren, om een of andere duistere reden, verleden tijd.
De heugelijke gebeurtenissen van vandaag zal ik dus met geen pen, maar met mijn duimen moeten beschrijven.
Ik ga er even lekker voor zitten, in de eend natuurlijk. Kopje koffie er bij.
De afgelopen tijd zijn dan eindelijk de zo lang gezochte motor en regeldoos gearriveerd, en gisteren ook nog eens de zelf bedachte adapterplaat en het speciale vliegwiel, die in Polen speciaal voor ons (nee, dat is niet koninklijk!) zijn gefabriceerd.
Vandaag dus maar eens geprobeerd het een en ander in elkaar te zetten. Eerst de adapter gepast op de versnellingsbak, die paste prachtig. Hoopgevend. Vervolgens de plaat weer losgehaald en aan de motor geschroefd, ook heel keurig. De volgende stap was het vliegwiel. Ik had gisteren al de drie paspennetjes uit het originele citroen vliegwiel getikt en ze in het nieuwe 2cv Électrique vliegwiel geperst. Vandaag dus verder met het monteren van de nieuwe drukgroep en koppelingsplaat, past allemaal heel netjes. Oh wacht! Eerst heb ik natuurlijk het vliegwiel op de motoras gezet. Een precieze passing, die met een zachte hamer op zijn plaats moest worden getikt. Afijn, de koppeling daar dus weer opgeschroefd en vervolgens werd het wat lastiger. De motor met adapterplaat en vliegwiel plus koppeling weegt denk ik zeker 60 kilo. Gelukkig ben ik beresterk, want ook te krenterig om een behoorlijke motortakel te kopen. Met wat kunst en vliegwerk dus de motor op zijn plek voor de versnellingsbak gehannest, en toen was het tijd voor het huwelijk.
Ik bedenk nu dat ik een hele tijd geleden op dit blog ook al eens heb geschreven over een huwelijk, toen betrof het dat tussen chassis en koets. Dit keer motor en bak, die niet echt voor elkaar geschapen lijken. De bak is een oude heer uit Frankrijk, de motor een jong fris dingetje, beeldschoon, uit Italië... Maar goed, ik heb wat bemiddeld, en tot mijn bezwete opluchting bleken ze allebei op het supreme moment ja te zeggen.
Sterker nog, ze passen perfect bij - en aan - elkaar en draaien geruisloos rond in alle versnellingen. Ook de koppeling komt netje los als ik het pedaal intrap dus die meting heb ik kennelijk destijds ook goed gedaan.
Het is een mirakel om mee te maken dat al die dingen waar ik lange slapeloze nachten over heb lopen piekeren, waar ik vele malen mezelf met schuifmaat in de hand over heb hergecontroleerd, uitkomen, passen, waar blijken te zijn, en heel niet zo gek bedacht bovendien.
Kraaiend van plezier heb ik dus even gauw de batterijcellen in de voorste dozen laten zakken, de PMU (regeldoos) op zijn steun gezet, en de spatborden en motorkap op hun plek gehangen en een zooitje foto's gemaakt, die de oplettende lezertjes dus niet kunnen zien. Maar niet getreurd, dat komt nog wel.
En ze veert mooi joh!

1 opmerking:

  1. Brilliant Goebert! Ik kom snel bij je kijken, beter dan je foto's afwachten;)

    BeantwoordenVerwijderen